Verkeersschool

                                          Rien van Deutekom

Theorie scooter

Voor je AM-rijbewijs kun je de theorie leren met behulp van een theorieboek, vragenboek en cd-rom. Deze leermiddelen kun je bij ons bestellen. Heb je problemen met het leren van je theorie? Dan kun je bij ons ook één of meer privélessen volgen. We kijken dan samen met jou waar de knelpunten zitten.

Het theorie-examen

Algemeen

Het theorie-examen voor het AM-rijbewijs bestaat uit 50 vragen. Dat zijn vragen die met 'ja' of 'nee' moeten worden beantwoord, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal in moet vullen. Hieronder staan voorbeelden van deze drie soorten vragen. Je moet minimaal 44 vragen goed beantwoorden om te slagen. Het theorie-examen AM duurt ongeveer 45 minuten, inclusief een toelichting. Je moet ervoor zorgen dat je zeker een half uur voordat het examen begint, aanwezig bent.

Voorbeeld 1

Voorbeeld 2

Voorbeeld 3

De vragen worden gesteld aan de hand van verkeerssituaties die je op een grote tv-monitor ziet. Je moet jezelf dan voorstellen dat jij de bestuurder van het CBR-voertuig bent.

Het theorie-examen toetst niet alleen jouw kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod.

Als je bent geslaagd voor je theorie-examen, moet je ervoor zorgen dat je binnen anderhalf jaar je praktijkexamen haalt, anders moet je opnieuw theorie-examen doen om voor het praktijkexamen AM-rijbewijs op te gaan.

Aanvragen
Om theorie-examen te doen, kun je op verschillende tijdstippen op een van de 30 CBR-examencentra terecht. Deelnemen aan een theorie-examen voor de categorie AM kan vanaf 15,5 jaar. Het reserveren van een examendatum kan al enkele maanden daarvoor. Ga om het theorie-examen te reserveren naar de reserveringswebsite van het CBR (http://www.cbr.nl/reservering.pp) en volg de instructies. Lukt dat niet? Neem dan even contact met ons op.

Betalen
Je moet bij het maken van de reservering direct betalen
, via iDEAL. Kun je niet met iDEAL betalen, dan kun je het theorie-examen via onze rijschool reserveren. Daarvoor kunnen wel extra kosten in rekening worden gebracht.
De reservering vrij verplaatsen kan tot een week voor de examendatum. Binnen een week kan de reservering, wanneer hier mogelijkheden voor zijn, alleen worden vervroegd. Annuleren kan niet. Restitutie kan alleen onder bepaalde voorwaarden.

Meenemen
Om te kunnen deelnemen aan het theorie-examen moet je een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs meenemen. Je hoeft tegenwoordig geen pasfoto meer mee te nemen. Na afloop van het theorie-examen krijg je een uitslagformulier. Het resultaat van je examen wordt via de elektronische weg vastgelegd. Je moet binnen anderhalf jaar nadat je bent geslaagd voor het theorie-examen, ook zijn geslaagd voor het praktijkexamen, anders moet je de theorie opnieuw doen.