Verkeersschool

                                          Rien van Deutekom

Theorie motor

Het theorie-examen

Algemeen
Het theorie-examen voor de motor bestaat uit 50 vragen.
Dat zijn vragen die met 'ja' of 'nee' moeten worden beantwoord, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal in moet vullen. Hieronder staan voorbeelden van deze drie soorten vragen. Je moet minimaal 44 vragen goed beantwoorden om te slagen. Het theorie-examen AM duurt ongeveer 45 minuten, inclusief een toelichting. Je moet ervoor zorgen dat je zeker een kwartier voordat het examen begint, aanwezig bent.

De vragen worden gesteld aan de hand van verkeerssituaties op een grote tv-monitor. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder van het CBR-voertuig bent.

Het theorie-examen toetst niet alleen kennis van de verkeersregels. Ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek komen aan bod.

Als je bent geslaagd voor je theorie-examen, moet je ervoor zorgen dat je binnen anderhalf jaar je praktijkexamen haalt, anders moet je opnieuw theorie-examen doen om voor het praktijkexamen A-rijbewijs op te gaan.

Aanvragen
Om theorie-examen te doen, kun je op verschillende tijdstippen op een van de 30 CBR-examencentra terecht. Deelnemen aan een theorie-examen voor de categorie A kan vanaf 18 jaar. Het reserveren van een examendatum kan al enkele maanden daarvoor. Ga om het theorie-examen te reserveren naar de reserveringswebsite van het CBR (http://www.cbr.nl/reservering.pp) en volg de instructies. Lukt dat niet? Neem dan even contact met ons op.

Betalen
Je moet bij het maken van de reservering direct betalen
, via iDEAL. Kun je niet met iDEAL betalen, dan kun je het theorie-examen via onze rijschool reserveren. Daarvoor kunnen wel extra kosten in rekening worden gebracht.
De reservering vrij verplaatsen kan tot een week voor de examendatum. Binnen een week kan de reservering, wanneer hier mogelijkheden voor zijn, alleen worden vervroegd. Annuleren kan niet. Restitutie kan alleen onder bepaalde voorwaarden.

Meenemen
Om te kunnen deelnemen aan het theorie-examen moet je een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs meenemen. Je hoeft tegenwoordig geen pasfoto meer mee te nemen. Na afloop van het theorie-examen krijg je een uitslagformulier. Het resultaat van je examen wordt via de elektronische weg vastgelegd. Je moet binnen anderhalf jaar nadat je bent geslaagd voor het theorie-examen, ook zijn geslaagd voor het praktijkexamen, anders moet je de theorie opnieuw doen.