Verkeersschool

                                          Rien van Deutekom

RIS (Rijopleiding In Stappen)

RIS staat voor Rijopleiding In Stappen. De RIS werkt met een stap-voor-stapaanpak, waardoor je beter bent voorbereid op deelname aan het verkeer. Er wordt gewerkt met een RIS-praktijkboek, waarin jouw vorderingen worden bijgehouden. Door de opgegeven lessen thuis te bestuderen, ben je beter voorbereid op de volgende praktijkles, zodat je je tijdens die les eigen kunt maken wat je in theorie alvast hebt bestudeerd.

In totaal doorloop je vier modules (1: voertuigbediening/beheersing; 2: eenvoudige verkeersmanoeuvres en -situaties; 3: complexe voertuigbediening, complexe verkeersmanoeuvres en -situaties; 4: veilige en verantwoorde verkeersdeelname). Iedere module wordt afgesloten met een toets. De eerste en tweede toets worden afgenomen door de rijinstructeur; de derde toets door het CBR. Tijdens deze derde toets kun je ook vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen, zodat je die tijdens je examen niet meer hoeft uit te voeren.

Tot de initiatiefnemers van de Rijopleiding in Stappen behoren ANWB, BOVAG afdeling Verkeersopleidingen Associatie Nederland (VAN), CBR (regio Oost), Federatie Autorijschool Management (FAM), Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Novem, Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG).

Het project ondersteunt de gedachte dat het gaat om veilig leren autorijden en niet om het slagen voor het examen alleen. Je krijgt een betere beheersing over de auto, krijgt meer verkeersinzicht; leert zelfstandig rijden, krijgt meer zelfvertrouwen, kunt jouw vorderingen nauwkeurig en gemakkelijk volgen op de RIS-instructie- en leerlingkaart of in het RIS-praktijkboek; raakt door de toets na de derde module vertrouwd met het CBR, leert milieubewust autorijden, hebt een hogere slagingskans.

Een ander voordeel is dat de mogelijkheden voor samenwerking en afstemming tussen rijinstructeurs en examinatoren toenemen. Dit komt door een toename van kennisuitwisseling en omdat zij op basis van de RIS-methode dezelfde taal spreken.

Voor meer informatie over de RIS-opleiding kun je altijd even contact met ons opnemen!