Verkeersschool

                                          Rien van Deutekom

Faalangst

Breekt het zweet je uit als je de snelweg opgaat? Durf je na een aanrijding niet meer achter het stuur te kruipen? Heb je een extreme angst voor het rijexamen? Je kunt altijd een les nemen om zelf te ervaren hoe wij jou van je angst kunnen afhelpen. We adviseren je graag! Er is trouwens geen sprake van rijexamenangst als je zenuwachtig bent doordat je nog niet helemaal klaar bent voor het examen, bijvoorbeeld omdat je eigenlijk te weinig rijlessen hebt gehad. Het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Het maakt niet uit of je al eerder rijexamen hebt gedaan. Ook als je al in het traject nader onderzoek rijvaardigheid zit, kunnen wij  dit speciale examen voor je aanvragen. Onze verkeersschool is gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen met faalangst. Het is namelijk bekend dat je faalangst het beste al tijdens de opleiding te lijf gaat, en niet alleen bij het examen. Op die manier kun je al vanaf je eerste rijles werken aan je spanning.

Het faalangstexamen
Als je voor het rijexamen abnormaal zenuwachtig bent, terwijl je daar normaal gesproken geen last van hebt, zak je misschien voor je rijexamen, terwijl je eigenlijk een prima bestuurder bent. Daarom heeft het CBR hiervoor een speciaal rijexamen ontwikkeld. Als je denkt dat zo'n faalangstexamen iets voor jou is, bespreek dat dan met ons.

Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig jouw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.
In dit faalangstexamen is dus genoeg tijd om je op je gemak te stellen. Want als je jezelf op je gemak voelt, dan presteer je het beste!

Ben je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kun je, als jij dat wilt, één of meer keren een time-out aanvragen. Je mag het zelf aangeven. De examinator kan je ook een time-out geven, als hij denkt dat jij dat nodig hebt. Omdat het examen langer duurt, wordt het wel duurder dan het gewone rijexamen voor de personenauto.

Op www.faalangst.nl vind je meer informatie.