Verkeersschool

                                          Rien van Deutekom

Caravantraining

Veilig op vakantie met je caravan?
Wij bieden je de mogelijkheid om bij onze rijschool een halfdaagse (BOVAG-)caravantraining te volgen. In een halve dag tijd worden belangrijke aspecten van het rijden met een caravan behandeld. Een caravan is een kostbaar bezit, waar je lang plezier van wilt hebben.
Ook voor mensen die al ervaring hebben met het rijden met een caravan kan de training interessant zijn. Zeker als je bijvoorbeeld een nieuwe (grotere) caravan aanschaft, of een caravan huurt, is het noodzakelijk dat je er de tijd voor neemt om deze te leren kennen. Als je dit samen met ons doet, kun je met een veilig gevoel op pad!

Onderdelen die aan bod komen tijdens deze training:

 • technische eigenschappen van auto en caravan

 • manoeuvreren met de caravan

 • tips voor rijden in diverse omstandigheden

 • Technische eigenschappen van auto en caravan
  Het rijgedrag van een caravan wordt be´nvloed door de caravan zelf, door de belading en de auto die ervoor staat. Daarom begint de training met een analyse van je eigen auto-caravancombinatie. Je leert over de eigenschappen van jouw auto en caravan en over de invloed ervan op het rijgedrag.

  Het karakter van de versnellingen
  Er wordt stilgestaan bij de trekeigenschappen van voorwiel-, achterwiel- en 'all wheel'-aangedreven auto's, bij het koppel in relatie tot het toerental en bij het karakter van de versnellingsbak. Vervolgens accelereren we door naar de technische aspecten van de caravan, het onderstel, de vering, de schokdempers en de reminrichting.

  De juiste aankoppeling
  Een caravan moet goed aan de trekauto zitten, rekening houdend met de wettelijke regels en veiligheidsvoorschriften die zeer belangrijk zijn. We staan uitvoerig stil bij - en praten over - de juiste kogeldruk, stabilisatoren in relatie tot ABS, enz.

  De juiste manier van beladen
  Het rijgedrag wordt be´nvloed door een goede gewichtsverdeling (aan welke kant is jouw caravan het zwaarst?), goede schokdempers en een juiste bandenspanning. Het is een 'beladen' begrip in de caravanwereld en het komt bij de training ter sprake. Het technische onderdeel ronden we af met voorlichting over de banden en de elektrische aansluiting.

  Manoeuvreren met de caravan
  Caravan rijden is vooruit zien! Ver vooruit kijken voorkomt verkeerd rijden, vast rijden en moeten omdraaien... als dat nog kan tenminste! Als simpel omdraaien niet lukt, moet je achteruitrijden, insteken en keren. Je maakt het jezelf gemakkelijk met een aantal oefeningen en trucs die je op deze training leert. De oefeningen zijn o.a.:

 • recht achteruitrijden;

 • rechterbochten achteruit;

 • linkerbochten achteruit.

 • Met een juiste spiegelafstelling en een goede kijkhulp ben je er nog niet. Op de training leer je dat er meer bij komt kijken. Rechterbochten zijn het moeilijkst en dus het gevaarlijkst. Het zicht is minder dan bij een linkerbocht achteruit. Toch leren we het je, maar we leren je ˇˇk hoe je deze rechterbocht achteruit kunt inruilen voor een linkerbocht! Deze is in het verkeer gemakkelijker, en dus veiliger. Handig als je verkeerd bent gereden en simpel omdraaien niet lukt!

  Tips voor rijden in diverse omstandigheden
  Tijdens de training besteden we ook aandacht aan tips om met de caravan veilig door het verkeer te sturen. Daar zijn we tenslotte een rijschool voor! Hoe moet je omgaan met windstoten, files, vrachtwagens, hellingen, aquaplaning, spoorvorming, meerdere rijstroken en met de juiste snelheden? Je moet jouw snelheid altijd aanpassen aan de omstandigheden! Maar hoe signaleer je die omstandigheden en hoe pas je jezelf daarop aan? Tijdens de training leren we het je!

  Teamwork
  Tijdens het rijden en manoeuvreren met een caravan kan de passagier een belangrijke rol vervullen. Tijdens de training leert een passagier hoe hij als 'kijkhulp' de bestuurder de juiste aanwijzingen kan geven. Kom daarom sßmen naar de training!

  Inschrijven
  Je volgt de training met je eigen auto en caravan. Wil je meer informatie of een afspraak maken voor een halfdaagse caravantraining, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Je kunt natuurlijk ook meteen het inschrijfformulier invullen. Klik hiervoor op:
  Inschrijfformulier Caravantraining). Denk je dat een halfdaagse training niet voldoende is en wil je dus een langere training? Je kunt in overleg met ons bepalen wat je wilt leren, eventueel moet verbeteren en ook hoe lang je samen met ons wilt oefenen.