Verkeersschool

                                          Rien van Deutekom

BROEM

BROEM is de afkorting voor BReed overleg Ouderen En Mobiliteit.

Soms ondervinden oudere automobilisten problemen bij verkeerssituaties. Ook het verkeer is aan veranderingen onderhevig (denk aan minirotondes en andere verkeerssituaties die pakweg 30 jaar geleden nog niet voorkwamen) en ook verkeersregels wijzigen van tijd tot tijd (bijv.: fietsers van rechts hebben voorrang). Wat de oudere automobilist indertijd heeft geleerd tijdens zijn rijopleiding, blijkt niet altijd voldoende te zijn om aan het hedendaagse verkeer te kunnen deelnemen.

Op basis van vrijwilligheid kunnen vijftigplussers deelnemen aan zogenaamde BROEM-ritten die in sommige gemeenten worden georganiseerd. Dit gebeurt in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland.
Tijdens een BROEM-rit wordt door een speciaal daarvoor opgeleide instructeur gekeken naar de rijvaardigheid van de deelnemer. Ook komen bijvoorbeeld theorie, een ogen- en reactietest en een test voor verkeersinzicht aan bod. De instructeur geeft na de training een (vrijblijvend) advies aan de deelnemer. Dit heeft dus geen consequenties voor het rijbewijs. Na afloop van de training ontvangen de deelnemers een certificaat.

Ook Rien van Deutekom is speciaal opgeleid als BROEM-instructeur. Als in uw gemeente géén BROEM-ritten worden georganiseerd, is het ook mogelijk persoonlijk advies over uw rijstijl te krijgen. U kunt dan een afspraak maken voor een rit (in uw eigen auto en in uw eigen, vertrouwde, omgeving), waarna u advies krijgt. Ook als u bijvoorbeeld moeite hebt met theorie of deze nog wat wilt bijspijkeren, kunt u voor privéles(sen) bij onze verkeersschool terecht. Wij kunnen dan aandacht aan de knelpunten besteden, zodat u niet betaalt voor dingen die u al weet. Ook hoeft u niet altijd op dezelfde tijd te komen als u meer lessen wilt volgen; in overleg met u wordt een geschikte datum en tijd bepaald.

BROEM 2012
De BROEM-dag heeft op 27 september plaatsgevonden vanuit het gemeentehuis in Zaltbommel.
Ook dit jaar was de eigen bijdrage slechts 15 euro per persoon.
Een dagdeel (ochtend of middag) bestond uit:
- praktijk (een rit in de eigen auto van de deelnemer, samen met een instructeur)
- theorie algemeen (verkeerstekens en verkeersregels)
- theorie: gevaarherkenning

Aanmelden voor een BROEM-dagdeel is gedurende het hele jaar mogelijk. De dag wordt in principe eens per jaar georganiseerd; u kunt dus niet zelf een datum bepalen. Ook moet u in de gemeente Zaltbommel of Maasdriel wonen op het moment dat de BROEM-rit plaatsvindt.

Inschrijven
Inschrijven voor de BROEM-rit is eenvoudig: u kunt het formulier invullen en verzenden. Klik op: Inschrijfformulier BROEM-rit.

Rien van Deutekom doet mee aan televisieprogramma van RTL4 over ouderen en
130 km-wegen/BROEM

Dinsdag 29 november 2011 werd onze verkeersschool, die jaarlijks BROEM-ritten (ritten voor 50-plussers die meestal al lang in het bezit zijn van hun rijbewijs) voor de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel organiseert, telefonisch benaderd door EditieNL (RTL4) en op uitnodiging van de redactie is Rien met de verslaggever, cameraman en twee BROEM-deelnemers een stukje over de snelweg gaan rijden. Tijdens de rit konden zij hun visie geven op de 130-km-wegen. Frappant detail: er wordt in het programma van uitgegaan dat 130 km per uur gevaarlijk is voor ouderen; Rien van Veenendaal (70 jaar) die achter het stuur zat tijdens de opnamen reed echter zo'n 150 km/u en had daar helemaal geen problemen mee. June Verkuil (69 jaar) vond 100 in principe wel voldoende. Klik hier om het filmpje te bekijken. Hierin is te zien dat ook de ANBO ouderen adviseert om mee te doen aan de BROEM-dagen!

Hieronder nog enkele foto's die tijdens de tv-opname zijn gemaakt, gemaakt door Hannelinde van Groningen: