Verkeersschool

                                          Rien van Deutekom

Aanhanger (BE)

Wij geven aanhangerrijles in een Kia Sorento automaat, in combinatie met een aanhangwagen die aan de door het CBR gestelde eisen voldoet. Groot voordeel hiervan is, dat je je niet hoeft te concentreren op het schakelen. In dit geval is de regel dat je alleen maar met een automaat met aanhangwagen mag rijden niet van toepassing! Als je jouw BE-rijbewijs in een automaat hebt gehaald, mag je dus wl met een schakelauto + aanhanger rijden (tenzij je B-rijbewijs ook alleen geldig is voor automaat).

Wanneer rijbewijs E achter B?
Met een B-rijbewijs mag je een personenauto of bestelauto met aanhangwagen besturen. De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan 750 kg.
Om bepaalde gevallen mag je, met alleen een B-rijbewijs, een aanhangwagen trekken die zwaarder is dan 750 kg. Je moet dan voldoen aan twee voorwaarden:
1. De lege auto moet zwaarder zijn dan de aanhanger maximaal mag wegen.
2. De totale combinatie (dus auto en aanhanger samen) mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kilo. Er wordt daarbij gekeken naar wat de aanhanger maximaal aan gewicht kan vervoeren. Dat, plus het gewicht van de maximaal beladen auto, mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kg.

Met een BE-rijbewijs ben je niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen. Je moet wel goed op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig letten. Stel jezelf de volgende vragen:
1. Wat zijn de mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig?
    * Hoeveel kilo mag de auto maximaal trekken?
    * Hoeveel kilo mag maximaal met de trekhaak (horizontaal) worden voortbewogen?
    * Hoeveel kilo mag maximaal op de trekhaak rusten (kogeldruk, dus verticaal)?
Dit staat meestal vermeld op het kentekenbewijs. Ook het typeplaatje van de trekhaak en het instructieboekje bieden wel eens uitkomst.
2. Wat is de maximum massa van het trekkende voertuig?
Evenals het gewicht van de aanhangwagen, is ook het gewicht van de totale combinatie met een BE-rijbewijs niet van belang. Deze mag meer dan 3.500 kg zijn. Zorg er wel voor dat het trekkende voertuig een maximum massa heeft die lager is dan 3.500 kg. Is die hoger, dan heb je een groot rijbewijs (categorie C) nodig.

LET OP: Ben je niet in het bezit van het juiste rijbewijs, dan riskeer je een boete, maar (en dat is ng erger) je rijdt ook met een onverzekerde combinatie!

Om snel te kijken of je een BE-rijbewijs nodig hebt, kun je het schema hieronder raadplegen. Daaronder zie je een aantal voorbeelden om een en ander te verduidelijken.

Laadvermogen =

het gewicht aan lading dat de aanhanger maximaal mag hebben.

Massa ledig voertuig = 

het gewicht van de auto of aanhangwagen zonder lading.

Toegestane maximum massa =

het gewicht van de auto of aanhangwagen zonder lading, plus het maximaal aantal kilo's dat het voertuig aan lading mag vervoeren. De diverse gewichten staan vermeld op het kentekenbewijs en vaak in het instructieboekje dat bij het voertuig hoort.


Voorbeelden

Voorbeeld 1
Ledige massa trekkend motorvoertuig: 700 kg
Toegestane maximum massa aanhangwagen: 730 kg
Vereist: Rijbewijs B
Reden: Toegestane maximum massa van de aanhangwagen is minder dan 750 kg.

Voorbeeld 2
Ledige massa trekkend motorvoertuig: 750 kg
Toegestane maximum massa aanhangwagen: 950 kg
Vereist: Rijbewijs BE
Reden: Toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan 750 kg en is meer dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig.

Voorbeeld 3
Ledige massa trekkend motorvoertuig: 2.800 kg
Toegestane maximum massa aanhangwagen: 850 kg
Vereist: Rijbewijs BE
Reden: De toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan 750 kg en die van de totale combinatie bedraagt meer dan 3.500 kg.

Voorbeeld 4
Ledige massa trekkend motorvoertuig: 2.800 kg
Toegestane maximum massa aanhangwagen: 740 kg
Vereist: Rijbewijs B
Reden: Toegestane maximum massa van de aanhangwagen is minder dan 750 kg.

Voorbeeld 5
Ledige massa trekkend motorvoertuig: 1.600 kg
Toegestane maximum massa aanhangwagen: 2.000 kg
Vereist: Rijbewijs BE
Reden: Toegestane maximum massa van de aanhangwagen is meer dan dan de ledige massa van het trekkende motorvoertuig en de toegestane maximum massa van de totale combinatie bedraagt meer dan 3.500 kg.

Voorbeeld 6
Ledige massa trekkend motorvoertuig: 1.450 kg, laadvermogen motorvoertuig: 600 kg,
toegestane maximum massa aanhangwagen: 1.430 kg
Vereist: Rijbewijs B
Reden: Toegestane maximum massa van de aanhangwagen is minder dan de ledige massa van het motorvoertuig en de totale maximum massa van de combinatie is minder dan 3.500 kg.

Voorbeeld 7
Ledige massa trekkend motorvoertuig: 1.650 kg, laadvermogen motorvoertuig: 750 kg,
toegestane maximum massa aanhangwagen: 1.425 kg
Vereist: Rijbewijs BE
Reden: Hoewel de toegestane maximum massa van de aanhangwagen minder is dan de ledige massa van het motorvoertuig, bedraagt de toegestane maximum massa van de totale combinatie meer dan 3.500 kg.

Aan de hand van bovenstaande voorbeelden heb je een duidelijke richtlijn; bij twijfel of vragen kun je ons natuurlijk altijd bellen voor meer informatie.

Prijslijst

Rijles per uur € 52,00
Cursus (8 uur incl. praktijkexamen) van 580,00 voor € 495,00
1ste Examen (bij losse lessen) € 243,00
Herexamen € 220,00

Inschrijven
Je kunt je voor de BE-opleiding inschrijven via deze link: Inschrijfformulier BE.